Da, da, știm, gândul v-a fugit la antrenamentul de la sală, la corpul bine lucrat și pregătit să defileze pe plajă. Da, este o variantă, însă noi nu despre aceasta o să vorbim în articolul următor.
Deși, poate nu ar strica…pentru că totuși există o legătură.
Și noi ne facem antrenamentul pentru sezonul de vară, însă sala noastră este platforma Facebook Ads. Ne antrenăm intens să rămânem în ROAS bun, să aducem performanță fiecărui cont pe care lucrăm și să defilăm mândri cu el.
Fiecare sezon are evident perioadele în care performanța este mai ridicată sau mai scăzută în cont. Aceste performanțe pot fi influențate de mulți factori externi: perioada lunii – început sau final de lună, vremea – joacă și ea un rol important în volumul vânzărilor, sărbătorile importante cum ar fi Crăciunul, Paștele etc. și perioadele în care oamenii sunt în concedii.
Când lucrezi în marketing deja știi foarte bine care sunt etapele prin care vei trece în fiecare sezon și astfel îți poți organiza calendarul din timp. Evident, la fel de bine, știi și faptul că, uneori trebuie să te adaptezi situației pentru că apar schimbări de la o zi la alta în comportamentul de cumpărare, apoi de la un an la altul.
Comportamentul consumatorului este influențat în moduri diferite și din cauza multor factori externi, cum ar fi de exemplu sezonul în care ne aflăm.
Sezonalitatea în campaniile Facebook Ads se poate observa în schimbările sau modelele de comportament ale utilizatorilor și performanța anunțurilor publicitare în diferite perioade ale anului.
Acesta este un factor important de luat în considerare atunci când planificăm și implementăm campanii publicitare pe Facebook.
De obicei, în timpul verii, volumul vânzărilor scade destul de mult. Oamenii se pregătesc de concedii, redirecționează bugetele către timpul lor liber și activitățile de care se bucură. Ei petrec mai mult timp pe afară, în plimbări și alte activități și astfel sunt mult mai deconectați de la mediul online.
În această perioadă, cumpărăturile pe care ei aleg să le facă sunt mai mult bazate pe anumite nevoie și mai puțin pe impulsivitate.
Acesta este unul dintre motivele pentru care, în această etapă trebuie să le prezinți clienților doar produsele de care știi că sunt parte din categoria necesitate.
În sezonul rece, suntem mai mult timp blocați în casă, lipsiți de activități solicitante și atunci suntem predispuși să achiziționăm produse din impulsivitate.
Deoarece comportamentul de consum al utilizatorilor se schimbă în funcție de sezon, trebuie ca strategiile de publicitate să fie ajustate pentru a obține rezultatele dorite.
Propun câteva aspecte de luat în considerare în ceea ce privește sezonalitatea în campaniile Facebook Ads și câteva sfaturi din experiența acumulată:
- Perioada calendaristică
Este foarte important să ținem cont de momentul în care ne aflăm și să ne concentrăm eforturile și bugetele, evident, în perioadele de maxim interes.
Știm că la începutul lunii volumul de vânzare este mai mare, așa că începem luna cu bugete mari, cu număr mare de campanii și treptat ne adaptăm performanței pe care o vedem în cont.
- Bugetul
În orice moment am fi, bugetul trebuie să fie prioritar pentru noi. Ajustarea corectă a bugetului în anumite momente, poate duce la succesul unor campanii.
Știm, de asemenea, că anumite perioade devin competitive din punct de vedere al publicității în Facebook Ads, fiind totuși o platformă de licitare. Astfel, strategia trebuie realizată în așa fel încât să atingem rezultatele dorite (vânzare/trafic/vizibilitate etc.) dar să avem în vedere și costul/rezultat fiindcă în astfel de perioade, el este în creștere.
- Produsele promovate
Fiecare cont/brand/client are un portofoliu de produse, aceste produse sunt pretabile doar unor momente sau anotimpuri și este important să ținem cont de acest aspect.
O strategie reușită pe care am testat-o în multe cazuri a fost separarea produselor pe categorii și promovarea acestora după grupul de apartenență.
Astfel, pregătirea pentru sezonul de vară începe așa:
- setăm discuția cu clientul și analizăm portofoliul produselor și stocurile acestora
- scoatem separat produsele care fac parte din sezonul trecut și le adăugăm într-o campanie de SALES cu reducerile aferente (asta pentru a nu rămâne pe stoc cu produse de la un sezon la altul)
- facem loc produselor noi în stoc și concentrăm majoritate bugetului către promovarea acestora
De exemplu, în cazul acestui cont, produsele care fac parte din categoria sezonului răcoros sunt acum la prețuri reduse. Și ne pregătim să dăm culoare feed-ului de Facebook cu produse de sezon. 🌞🩱
- Mesajul
Adaptarea și personalizarea mesajului este o etapă pe care nu trebuie să o neglijați, spunând: „clientul oricum nu mai citește mesajul din reclame”.
Da, este adevărat că filtrul nostru legat de citirea mesajelor s-a schimbat enorm, însă cu atât mai mult trebuie să ne concentrăm efortul pentru a atrage atenția în cel mai scurt timp. În Facebook Ads primele 3 rânduri ale reclamei sunt cele mai importante, așa că încearcă să adaugi acolo mesajul important.
Pentru doza de creativitate, recomand să te folosești mereu de evenimentele importante din fiecare moment: sărbători, vreme, concedii etc. Adaptarea mesajelor și a conținutului reclamelor pentru fiecare tip de sezon sau eveniment poate duce la îmbunătățirea performanțelor în cont.
În concluzie, sezonalitatea joacă un rol semnificativ în campaniile Facebook Ads și performanțelor acestora, iar abordarea strategiilor publicitare în funcție de sezon poate ajuta la obținerea rezultatelor dorite.
Să nu uităm un aspect foarte important pe lângă tot ce am prezentat până acum și anume: optimizare contului și verificările zilnice vă vor permite să înțelegeți mai bine performanța reclamelor și să atingeți obiectivele dorite.
PS: V-am spus că are și ceva legătură cu plaja și corpul bine lucrat.
Să aveți spor la cumpărăturile pentru vară! Avem și noi câteva recomandări dacă sunteți curioși. 😊
Poti citi in continuare, despre cum sa iti pregatesti reclamele pe Facebook Ads pentru Valentines Day!